Pécs első és mindeddig egyetlen hosszúkard-vívással foglalkozó csapata vagyunk, 2006 óta tartunk edzéseket.

Hogy mi az a hosszúkard, és mit is csinálunk valójában?

A hosszúkard egy kétkezes markolattal és keresztvassal ellátott, kétélű kardtípus. Ilyen volt Artúr király legendás Excaliburje, vagy a Gyűrűk Urában Aragorn, Gandalf, és Boromír kardjai, vagy a Trónok harcából Havas Jon híres fegyvere.

Valós fénykorát a 14.-16. században élte. A harctéri felhasználás az idők folyamán fokozatosan sporttá alakult, majd teljes egészében kikopott a köztudatból, így sajnos nem beszélhetünk élő hagyományról, az eredeti mesterek sora megszakadt. Mi magunk a fennmaradt vívókönyvek és egyéb források alapján rekonstruált német hosszúkardvívást gyakoroljuk, ötvözve a régi idők eszközeit és vívótechnikáit a mai modern idők védőfelszereléseivel és edzésmódszereivel.

A hosszúkardvívás a mi értelmezésünkben egyrészt harcművészet, hiszen egy olyan rendszert tár elénk, amely révén a képzettebb vívó kerülhet ki győztesen a küzdelemből a hozzá képest fizikailag erősebb vagy gyorsabb, de képzetlenebbel szemben. Másrészt sport, hiszen lehetőség van mind belföldi, mind külföldi versenyeken a megmérettetésre.

Természetesen a középkori eredetű kardvívások egyike sem fogható fel önvédelmi sportnak, ahogyan nem is alkalmazható napjainkban eredeti eszközeivel önvédelmi célokra. A technikák elsődleges célja persze néhány száz éve éppen az azokat alkalmazó testi épségének megóvása volt. Ezt az akkor elterjedt, ha nem is elfogadott módon az ellenfél harcképtelenné tételével, a legtöbbször halálos sérülés okozásával érte el, aki saját élete védelmében - sikerrel - kardot ragadott.

Vívótársaságunk célja ma nyilvánvalóan nem ez. Jelenleg hetente három edzésen jövünk össze, ahol kardvívó ismereteinket és gyakorlatunkat mélyítjük, miközben - szemben a középkori gyakorlattal - nagyon is vigyázunk egymásra, előtte és utána jókat beszélgetünk. Az intenzív mozgás már pár hónap gyakorlás után olyan izomrostokat varázsol elő, amikről addig nem is tudtál. Együtt őrizzük az egészségünket és azt a hagyományt, amely az utolsó mesterek halála után sokáig ritka kódexekben rejtőzött. A hosszúkard-vívás évszázadokon át tartó mélyálomból csak pár évtizede kezdett ismét éledezni Európában, sportként egészen fiatalnak számít, felfedezése egy roppant izgalmas út.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy micsoda hangulata van, ha egy baráti társaságban vívhatsz akkora kardokkal, amiket addig csak filmekben láttál. Amiket pár hónap edzés után garantáltan egészen más szemmel fogsz nézni.

Garas Olivér