Dagger Book Cover e1369296729931Guy még a nyáron megkért, hogy írjak egy beszámolót a könyvéről, amit én könnyű szívvel meg is ígértem neki, hiszen amúgy is így szoktam eljárni minden HEMA könyvvel, ami kicsit is tetszik.
Lássuk akkor az objektív tényeket: A könyv 162 számozott oldalból áll, plusz egy 16 oldalas bevezetésből. Sajnálatos módon PDF formátumban nincs publikálva, így ha valaki megvenné, leginkább az Amazonra számíthat. Guy vállalása a könyvvel, hogy az azt helyesen használók elsajátíthatják általa Fior dei Liberi tőrrel foglalkozó technikáinak teljes repertoárják.

És akkor most a szubjektív kifejtés: Én ennél jobb könyvet még életemben nem olvastam HEMA témakörben, pont. Itt be is fejezhetném a kritikát, de azért még nem. Nem arról van szó, hogy ember nem írhat ennél jobbat, vagy hogy ne lenne (számomra legalábbis) halál unalmas az első kb. 25-30 oldal felvezetője, hanem arról, hogy ez a könyv tényleg tanulható. Guy elképesztően sok munkát belefektetett. A szöveges leírások teljesen egyértelműek, szinkronban vannak a rengeteg képpel, amik mozdulatról-mozdulatra, több szögből mutatják a technikákat. A pasas nem átallott létrehozni egy online wiki-syllabus-t, ahol nem csak hogy az összes technikát megnézhetjük az általa készített, igényes youtube videókon, de mellette ehhez kapcsolódóan mutat lábmunka, bemelegítés, légzéstechnika, eséseket, és más ezernyi gyakorlatot, amivel egy komplett edzést fel lehet építeni. Ennyi értéket ennyi pénzért (13 $ kindle, 20 $ paperback) én még az életben nem vettem szakkönyvben. Nincs átitatva a papír kokainnal, nem tartalmazza Fior dei Liberi apokrif technikáit, de nem csak betartja, bőven meg is haladja a címben vállalt ígéretet.
Ennyi.


Oliver Garas

A könyv megrendelhető itt, vagy a lenti képre kattintva.